24 January 2007

Global Warming

Danes sem si ogledal film Neprijetna Resnica (An Inconvenient Truth) v katerem Al Gore, bivši ameriški podpredsednik, govori o problemih, ki jih prinaša globalno segrevanje našega planeta zaradi prevelikega kopičenja Co2 v atmosferi. Nisem si mislil, koliko stvari je s tem povezanih in kaj vse to pomeni in predvsem kako hitro se vse skupaj spreminja. Samo poglejmo letošnjo zimo, ki je v bistvu ni. Stvar je res šokantna. Vsem, ki filma še niste videli pa toplo priporočam ogled (dobi se na DVDju, med 22. in 25. februarjem 2007 pa ga bodo spet predvajali v ljubljanskem kinu Dvor). Pa še nekaj. V Sloveniji je nevladna organizacija Umanotera pričela z organiziranjem predavanj, ki temeljijo na vsebini omenjenega filma, več o tem pa lahko najdete tule. Jaz si bom zadevo vsekakor šel pogledat. Tule pa je še deset stvari, ki jih lahko naredi vsak posameznik in pripomore, da se stanje pričnje izboljševati.

6 comments:

Anonymous said...

Poglej skozi okno.... zunaj je sneg. :)

Anonymous said...

vrta, ja, zunaj je sneg... kaj pa orkani prejsni teden po Evropi?

Sem si nedolgo nazaj tudi sam pogledal omenjeni dokumentarec in bil prav tako sokiran. Sem pa ze, deloma zaradi tega dokumentarca, pri urednici nase kranjske studentske revije, rezerviral prostor za clanek v naslednji izdaji, ki bo govoril o tej temi.

Mih@ said...

Poglejte si še film Dan pojutrišnjem (Day after tomorrow). Podobna tema, več vizualnih učinkov :)

Jasno je, da sta največja problema Amerika in Kitajska, ki nimata sprejetega zakona o omejevanju CO2 izpuhov v tovarnah. Tisti butasti napotki ne bodo nič spremenili. če oni ne bodo sprejeli teh zakonov. Taka majhna stvar ne pomaga, itak je pa to naravno, bile so že ledene in tople dobe in je čisto naravno, da bo zdaj postalo bolj toplo, potem pa spet ledena doba.

Miro said...

Mene je najbolj šokiralo to, kako je vse med seboj povezano.

Mih@: poglej si film - vse se začne spodaj in gre navzgor, tako z ukrepi in ostalim.

OLKI said...

Sem že pisal na to temo v enem drugem blogu in kaj je zame največja svinjarija okoli tega filma???!!! AVTOR, prokleti kandidatek, ki si nabira politične točke in to ne kandidat na kar enih volitvah v kar neki državi. Al Gore je eden najvplivnejših Američanov in ON mi bo filozofiral o naravovarstvenih temah??? Nak nea bo šlo!!! Vem jaz brez filmov in populističnih politikov kaj se dogaja...

Miro said...

Pustimo to, da je politik, amerikanc, da nabira točke itd - to je vse res.... Na kar opozarja je pomojem največji problem in tu ima prav. To je dejstvo. Nekaj je treba narediti.

(Namenoma nisem komentiral njegovih političnih izbruhov v fimu, ki se mi ne zdijo proimerni, o izsekih kampanije itd...) Če bi jaz odločal bi to vrgel iz filma ven in se osredotočil striktno na dejanski issue.