24 January 2007

Treba je očistit senzor

Ok, prišlo je do situacije, da moram svoj senzor na 1D MKII N večkrat temeljito očistit. Ker dosedanje metode, ki jih rajši ne bom opisoval, ne prinašajo vedno rezultata in ker je flekov vedno več, je treba na to temo nekaj naredit. Zanima me, kaj drugi uporabljate? Kaj se splača kupit in kaj ne? Vsaka ideja je dobrodošla :)

7 comments:

Gregor Harih said...

Slej ali prej se senzor zabaše s prahom pa če še tako paziš. Skupaj z bratrancem sva pred časom preučila različne metode čiščenja tipal in prišla do naslednje ugotovitve:
http://www.unlimited-rc.com/gregor/photo/blog/2006/11/ienje-tipala-digitalnih-fotoaparatov.html

Upam, da ti bo kaj pomagalo.

lp Gregor

Miro said...

Hvala - zelo poučno. Definitivno za probat.

Drugače pa ga jaz že nekaj časa čistim s palčkami, ampak, kot pišeš tudi v svojem članku, to ni dovolj in kar naenkrat lahko ljudje na fotki postanejo fredi milerji (beri: med obrvi se jim naseli prah) :) Da ne omenjam težav ko slikaš nebo.

Večinoma sicer delam na koncertih in eventih v temi, kjer je blenda odprta zato tega niti ne opazim ampak ko je enkrat preveč je treba narediti radinalno spremembo pri čiščenju.

Miro said...

BTW, kdo je pri nas "uvoznik" za Copper Hill zadevo?

Gregor Harih said...

Za Copperhill mislim, da ni nobenega uvoznika za Slovenijo. Vsaj takrat ga ni bilo, ko sem jaz naročal. Tako, da je bilo potrebno iz tujine naročat. Sicer pa, če boš kaj hodil po Mb, mi sporoči, pa lahko za kak pir sčistima senzor.

Unknown said...

Zaenkrat, dokler na senzorju še nimam kakega zasušenega prahu oz. smeti, čistim s čopičem iz Hobby art-a za cca 3€, prej ga pa spiham in naelektrim z zrakom pod pritiskom.
Ga pa ne čistim, dokler na fotki res ne vidim flekov.

Irena said...

al pa obisci fotomehaniko na dolenjski... par jurjev, pol se pa super vidi...

Anonymous said...

7.2. sem v LJ in ti prinesem stvari s sabo, pa ga scistis. grem na ene teste..