14 April 2007

As real as it gets

Nadaljujem z letalsko tematiko. No, ko je bilo v USA spet skoraj vse kot prej, smo šli v Denver. Tam ima United, verjetno največja usa letalska družba, svoj center za šolanje pilotov in nekih 30 full motion simulatorjev (to je popolna kopija letalske kabine, sistemov in vsega, vse je tako kot v resnici, pogledi so pravi, zadeva se premika v vse smeri, čuti se pospeške ipd..). Piloti so vsakih 6 mesecev tam, in ne uživajo, tako kot smo mi, ampak jih gonijo v vse tisto, kar bi se lahko zgodilo in česar se bojimo, da se nam ko letimo lahko zgodi. To je res drill. Letijo brez motorjev, pristajajo v nevihtah, skratka vse možne procedure. Imeli smo srečo, da smo leahko par teh zverinic v praksi tudi preizkusili. Res hudo. No, da bo predstava lažja pa spodaj nekaj slikic narejenih tistega lepega popoldneva. Verjetno res as real as it gets, za vse tiste, ki ne bomo v kabini služili kruha :)




2 comments:

B5 said...

UAU! I tata bi sine! Pa si ga samo zazibal levo desno, ali si tudi pristal? Kako pa simulira pospeške? Navjverjetneje pospeškov ne more simulirat.

B5

Miro said...

Delno lahko simulira tudi to, saj se stvar premika s kar veliko hidravlike v šestih oseh. Huda zadeva. Tako, da zadeva kar hitro pade in se kr fajn občuti tudi to, al pa recimo samo gibanje letala ko zabremza in ga moment porine naprej...

Leteli pa smo, seveda. Zato smo bili tam. Sprobal sem 747-400, A320 in 767. Pristat ni problem edino v primeru, da je vse ok. Čim računalnik naredi veter, ali simulira kaj hujšega pa težko. Je pa huda izkušnja, sploh za letalsko usekane :)