03 July 2007

Tori Amos - ali pravila pri slikanju koncertov

Morda ni najbolj znano, da fotografiranje koncertov ne pomeni, da lahko pod odrom, na odru, ob odru, v dvorani, ... s fotoaparatom skačeš cel koncert. Prav nasprotno. Pravila so zelo strogo določena. Še najbolj klasično je tisto, ki pravi, da se lahko slika prve tri komade, brez flasha, pred odrom. Fotografi dostopa na oder, vsaj v primeru večjih zvezd nimamo. Se pa jasno vse to spreminja, tako med bolj čudne zahteve spadajo zadeve, da se nekoga ne sme slikati iz določenega profila, ali pa zahteve, da se recimo ne smeš dotikati odra, dogaja se, da nas že pred koncertom razporedijo v več skupin in vsaka slika na svoji strani odra, v dobrih primerih se lahko med posameznimi komadi celo zamenjamo. Še dosti je tega. No, prejšnji teden smo slikali koncert Tori Amos, ki je zahtevala, da slikamo samo šesti komad potem pa so nas pospremili iz dvorane, kamor se kasneje običajno lahko vedno vrnemo, a brez aparata. No, zame je vsaka taka omejitev pač izziv, kako pod določenimi pogoji, na katere ne moreš vplivati, narediš uporabno in dobro fotko. Včasih uspe, včasih malo manj. No, za zaključek pa še dve fotkici Tori Amos, ki je, priznam, kaj veliko nisem poznal, pa je bilo kar kul.


2 comments:

Anonymous said...

glede tori... v 90ih mi je bla kul, ta nov album me ni prepričal... sem preskočila tudi ta koncert (in nehala bom jamrat nad skopo ponudbo dobrih koncertov pri nas, ker itak če so, se ne spravim...)

glede fotkanja na koncertih pa: noro je gledat (in doživet) gužvanje fotografov pod odrom... mogoče malo klaustrofobično, ampak simpatično. Opazila sem razliko med italijanskimi in slovenskimi fotografi: v italiji je veliko več žensk, v sloveniji jih skoraj ni. Seveda govorim o koncertnih fotografih.

No. Kakorkoli.

Fotografiranje v Ortobaru.

Ste to že doživeli?

Prideš na koncert. Se lepo namestiš v drugo vrsto. Koncert se začne. Fotografi so in fotkajo. Normalno. Moteče ampak si rečeš ok, sej bodo po treh komadih nehali. Ampak ne. Obstajajo osebki, ki znajo cel koncert fotografirati in škljocati iz vseh možnih kotov in to na NE nemoteč način (npr. Miha Rekar je tut med Da Phenomeno kr velik časa slikal, sam se je lepo znal zliti s publiko, ga skoraj ni bilo opaziti) in celo s flešem. Tako da ko gledaš na oder ne vidiš muskonterjev temveč belo svetlobo. Sej razumem, da je super, če lahko fotograf cel koncert fotka in eksperimentira s svetlobo pa koti pa čaka, da ujame pravi plan in pravi moment, ampak vseeno - bend je tam za nas - poslušalce in gledalce...

Jean S said...

Awesome blog you havve here